Záruky zákonnosti ve veřejné správě - Dočkalová, Kateřina (2008)
Zárukami zákonnosti se obecně rozumí souhrn právních prostředků, určených k zabezpečení dodržování a zákonné realizace práva pro případ jeho porušení.Záruky zákonnosti se vztahují jak na vnitřní činnosti veřejné správy, kdy k případnému porušení práva dochází výlučně v činnosti správních orgánů, tak i na tzv. vnější činnosti, kdy k porušení práva dochází navíc i v chování subjektů, které jsou adresáty povinností správněprávního charakteru.