Veřejný ochránce práv - Dřevojanová, Monika (2008)
Cílem této bakalářské práce je vymezení postavení Veřejného ochránce práv a to i z pohledu teorie dělby moci, jeho charakteristika, podmínky jeho ustanovení do funkce, jeho volební proces a příčiny, které vedly ke zřízení Veřejného ochránce práv v České republice. Ve své práci jsem provedla i srovnání tohoto institutu s vybranými zahraničními zeměmi, včetně Evropského ombudsmana.