Obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích - Hnátková, Iva; Kadečka, Stanislav, 1975-2020; Masarykova univerzita. Katedra správní vědy, správního práva a finančního práva (2008)
Samospráva územních samosprávných celků je garantována ustanovením Článku 8 Ústavy České republiky. Předpokladem jejího fungování je mimo jiné i jistá míra ekonomické autonomie. Ta je zaručena jednak v českém právním řádu - ustanovením Článku 101 odst. 3 Ústavy, dle kterého jsou územní samosprávné celky veřejnoprávními korporacemi, jenž mohou mít vlastní majetek a hospodaří podle vlastního rozpočtu, a také mezinárodněprávní garancí vycházející z Evropské charty místní samosprávy.
The self-administration of municipalities is guaranteed by the provisions of Article 8 of the Czech Republic Constitution. The assumption for the functioning of the constitution is among others a certain degree of economic autonomy. This is guaranteed partly in the Czech legal framework - provisions of Art. 101 Par. 3 of the Constitution, defining municipalities as public corporations which can have their own property and which run their own budgets, and partly by the legal international guarantee based on the European Charter of local self-administration.
Vedoucí práce: Stanislav Kadečka
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008
Keywords: místní poplatky; obecně závazné vyhlášky; local laws; local taxation; bakalářské práce