Obecně závazné vyhlášky o místních poplatcích - Hnátková, Iva (2008)
Samospráva územních samosprávných celků je garantována ustanovením Článku 8 Ústavy České republiky. Předpokladem jejího fungování je mimo jiné i jistá míra ekonomické autonomie. Ta je zaručena jednak v českém právním řádu - ustanovením Článku 101 odst. 3 Ústavy, dle kterého jsou územní samosprávné celky veřejnoprávními korporacemi, jenž mohou mít vlastní majetek a hospodaří podle vlastního rozpočtu, a také mezinárodněprávní garancí vycházející z Evropské charty místní samosprávy.