Trestněprávní politika v moderní společnosti a principy trestání mladistvých. - Pukl, Rostislav (2008)
Trestněprávní politice trestání mladistvých je nutné věnovat v každé moderní společnosti patřičnou pozornost. Samotné trestní právo je pouze jedním z nástrojů trestní politiky státu. Práce je v první části zaměřena na filozofické a historické základy trestní politiky. Dále se zabývá historickým vznikem a vývojem trestního zákonodárství nad mládeží. V současnosti je trestání mladistých upraveno v zákoně č. 218/2003 Sb., o soudnictví ve věcech mládeže.