Analýza tvorby cílů dětských domovů v ČR - Mertlíková, Jitka (2008)
Cílem práce bylo zjistit, jak subjekty náhradní péče o dítě ovlivňují cíle dětských domovů. Do výzkumu byly zahrnuty subjekty na vertikální úrovni - Odbor prevence, speciálního vzdělávání a institucionální výchovy MŠMT, Odbor MŠMT Krajského úřadu v Hradci Králové a Dětský domov v Broumově. Práce se především zaměřuje na jejich vliv na tvorbu a implementaci cílů dětských domovů. Zohlednila jsem především kritéria role subjektů vstupujících do tohoto procesu, pozici v systému náhradní péče o dítě, jejich organizační charakteristiku a vzájemné vazby mezi sebou a náhled na cílovou skupinu. Výzkumem jsem zjistila, že největší vliv a roli na tvorbě a implementaci cílů má dětský domov, který není vázán explicitně vyjádřenými cíly ze strany zřizovatele či MŠMT. Kraj společně s ministerstvem plní spíše administrativní roli. Do budoucna je však zvažována větší iniciativa ze strany příslušného ministerstva.