Možnosti izolace a identifikace hygienicky významných bakterií ve vodách - Horáková, Kateřina (2008)
Voda je přirozeným prostředím výskytu bakterií, kde kromě autochtonních druhů mohou přežívat i druhy hygienicky významné. Jejich přežívání ve vodním prostředí může vést k šíření různých druhů infekcí, z nichž některé mohou vážně ohrozit zdravotní stav člověka. Ke snížení rizika může přispět jejich rychlá a spolehlivá identifikace. Cílem předložené dizertační práce bylo zhodnocení možností izolace a identifikace hygienicky významných bakterií z vodního prostředí. Pozornost byla zaměřena na izolaci a identifikaci E. coli, intestinálních enterokoků, Clostridium perfringens, salmonel, legionel, Pseudomonas aeruginosa a Staphylococcus aureus, jejichž stanovení ve vodách je vyžadováno legislativou. K izolaci a identifikaci byly využity klasické kultivační metody a biochemické testy a molekulárně biologické metody. K izolaci testovaných bakterií byly použity standardní kultivační metody (podle současně platné legislativy) a byla odzkoušena selektivně-diagnostická média s chromogenními a fluor.