Genderová analýza časopisu Zahrádkář a Můj dům - Bajerová, Jarmila, 1984- (2008)
Tato práce se zabývá problematikou tzv. hobby časopisů, konkrétně se pak věnuje časopisům Zahrádkář a Můj dům, které analyzuje z genderové perspektivy. Tyto dva časopisy jsou v této práci analyzovány každý zvlášť a výsledky jsou následně porovnány. Celá práce vychází z teoretických východisek, které jsou čerpány ponejvíce z díla P. Bourdieu, zejména z jeho chápání sociálního prostoru včetně problematiky společenské stratifikace. Výběr konkrétních titulů časopisů je založen na rozdílnosti společenského statusu jednotlivých sociálních skupin, pro které jsou určeny. Výběr konkrétních periodik byl zaměřen tak, aby při následném porovnání výsledků mohlo dojít k výraznějšímu kontrastu. Jde totiž o to, aby vybrané sociální skupiny byly na ose společenských distinkcí co nejvíce vzdáleny. Tento fakt je důležitý pro následnou interpretaci výsledků. Hlavní spojnicí obou časopisů je tematika zahrádkaření, ke které však každý z časopisů přistupuje jinak. Hlavním cílem celého textu je zjistit rozdíl.