Česko-slovenská hiphopová scéna optikou gender - Hlavoňová, Kateřina (2008)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku genderových rolí a stereotypů, jež se objevují na česko-slovenské hiphopové scéně. Práce má podobu kvalitativní studie a je založena především na analýze českých a slovenských hiphopových textů. Výchozím teoretickým rámcem je dekonstruktivistické pojetí genderu, zejména pak teorie Judith Butler, která pojímá gender jako kategorii utvářenou neustálou sociální performancí. Hip hop je zde uchopen v širším slova smyslu, tedy jako specifický životní styl. Hip hop je především mužskou hrou. Většina MC´s, DJ´s a producentů jsou muži. Ženy se v hip hopu objevují jako konzumentky, na poli hudební produkce se však vyskytují sporadicky. Hiphopová kultura je do značné míry založena na tradiční maskulinitě, jež se neodmyslitelně pojí s normativní heterosexualitou, homofobií a misogynií. Hiphopové texty vykazují tendence stylizovat muže a ženy do stereotypních genderových identit. Ženy jsou buď světice (matky) nebo děvky (sexuální objekty). Rapeři ča.