Reakce rodičů na schizofrenní onemocnění jejich dítěte a proces zpracování této záteže - Plochová, Barbora (2008)
Práce se zabývá tím, jak rodiče zpracovávají a reagují na schizofrenní onemocnění svého dítěte. Cílem práce je prozkoumat, formou narativních rozhovorů a analýzy , jak probíhá proces zpracování schizofrenního onemocnění dítěte jejich rodičem v praxi a představit jednotlivé fáze , které se v tomto procesu objevují. Práce se snaží přispět k poznání průběhu krize, k tomu jaké postoje a pocity jedinec v jednotlivých fázích prožívá a ke způsobu, jak se jedinec s touto zátěží vypořádává. V první části práce je uveden teoretický koncept procesu zvládání schizofrenního onemocnění dítěte,který je poté v empirické části srovnán s výzkumnými nálezy.