Sexuální výchova v rodině očima adolescentů - Velínská, Šárka (2008)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku sexuální výchovy, konkrétně na hodnocení sexuální výchovy v rodině z pohledu adolescentů. Teoretická část je rozdělena do třech částí, ve kterých je vymezena sexuální výchova v rodině a ve škole, blíže pojednán význam sexuální výchovy, charakteristiky sexuální výchovy probíhající v rodině a specifika pohledu na její průběh s důrazem na její vliv na psychosexuální vývoj a sexuální chování adolescentů. Cíl této kvalitativní studie byl zachytit, jak adolescenti hodnotí průběh sexuální výchovy ve své rodině, své rodiče jako vychovatele v sexuálních oblasti a vliv této výchovy na vytváření jejich rozhodnutí. Výzkumný vzorek sestával ze sedmi adolescentů - jednoho kluka a šesti dívek. Data byla sebrána v rámci polostrukturovaných rozhovorů a dále analyzována. Byl potvrzen vztah mezi výskytem a frekvencí komunikace o sexualitě v rodině, diskutovanými tématy, mírou společně stráveného času rodinných členů, autoritativního nebo benevolentního st.