Vrstevnický tlak a konformita jako podmínky vzniku šikany ve školní třídě - Ševčíková, Pavla (2008)
Vliv vrstevnického tlaku a konformity na rozvoj šikany ve školní třídě Pavla Ševčíková Tato práce zkoumá vztah mezi konformitou, vrstevnickým attachmentem a počátečním stádiem šikany, tedy ostrakismem, v období časné adolescence. Není však zjišťována celková konformita jedince, ale pouze jedna dílčí část, kterou je konformita vůči ostrakismu. Výzkumu se zúčastnilo 133 žáků sedmých a osmých tříd dvou českých základních škol. V rámci empirické části výzkumu byly užity tři metody. Metoda „Konformita vůči ostrakismu“, metoda „Prožívané vztahy s vrstevníky“ zjišťovala podobu vrstevnického attachmentu a ostrakismus byl zjišťován nominační technikou. Osoby, které dosahovaly vyšších skórů v rámci ostrakismu, měly také vyšší míru konformity vůči ostrakismu. Konformita je tedy jedním z důvodů, proč se žáci přidají k agresorovi a začnou také ostrakizovat. Adolescenti, v jejichž vztahu s vrstevníky převládala rejekce, dosahovali také vyšší míry konformity v oblasti ostrakismu. Čím více měli adole.