Sociální reprezentace role školního psychologa u středoškolských studentů - Habětínková, Eva (2008)
Práce se zabývá problematikou pohledu středoškolských studentů na školního psychologa a jeho roli ve škole. Téma je nahlédnuto optikou teorie sociálních reprezentací. V teoretické části práce je nejprve pojednáno o školním psychologovi; pozornost je soustředěna zejména na jeho roli ve škole a jeho úlohu poradenském systému v České republice. Zmíněny jsou i další relevantní aspekty profese školního psychologa (legislativa, příznačné rysy školně-psychologické práce v rámci psychologie jako oboru a charakteristiky školních psychologů jako profesionálů). Druhý oddíl teoretické části práce je věnován teorii sociálních reprezentací a možnostem její aplikace v praxi. Empirická část práce je koncipována jako kvalitativní výzkum s devíti studenty střední školy a tamní školní psycholožkou, který proběhl metodou polostrukturovaných rozhovorů. Na základě výsledků výzkumu můžeme konstatovat, že jádrem sociální reprezentace role školního psychologa u studentů je pomoc, řešení a vyřešení problémů. Ně.