Vztah mezi citovou vazbou v romantických vztazích a strategiemi zvládání v adolescenci - Dvorská, Lenka (2008)
Tato práce se zaměřuje na možná propojení mezi citovou vazbou v romantických vztazích a strategiemi zvládání v adolescenci a jejím cílem je zjistit, zda existuje vztah mezi uvedenou citovou vazbou a strategiemi zvládání zátěže adolescenty. Studie vychází z kvantitativního designu. Citová vazba v romantických vztazích je měřena pomocí dotazníku ECR-R (The Experiences in Close Relationship-Revised Questionnaire). Dvě výsledné dimenze citové vazby, tj. úzkost (anxiety) a vyhýbání se (avoidance), byly korelovány se subškálami dotazníku CTK (Coping Tomáše Kohoutka), který sloužil k měření strategií zvládání zátěže. Data shromážděná od 98 studentů a studentek gymnázia ve věku 17-19 let poukazují na souvislost mezi nízkou mírou vyhýbání se a používáním aktivních strategií zvládání zátěže adolescenty. Dále data indikují možnou spojitost mezi vyšší mírou úzkosti a vyšší mírou emocionálního podlehnutí problému. Naproti tomu není v této studii prokázána souvislost mezi nízkou mírou úzkosti a vyš.