Pozitivní způsoby zvládání obtížných životních situací - Bednarski, Jiří; Vander, Jiří, 1976-; Masarykova univerzita. Fakulta sociálních studií. Katedra psychologie (2008)
Problém , který je v této práci řešen zasahuje do psychologie zdraví . Je to právě zdraví , které si rodiče mentálně postižených dětí potřebují uchovat . Zabývá se tím , jaký vlastně žijí tyto rodiny svůj každodenní život a jak si v této nelehké situaci uchovávají zdraví v nejširším slova smyslu. Zda se s touto nepochybnou životní těžkostí dokážou nějakým pozitivním způsobem vyrovnat. V práci je popsána samotná problematika mentálního postižení . Z pohledu psychologie zdraví se věnuje způsobům zvládání životních těžkostí a osobnostními charakteristikami , které jsou určující pro pozitvní zvládání s důrazem na protektivní faktory ve vztahu k syndromu vyhoření u matek , které mají dítě se středně těžkým až hlubokým mentálním postižením. Empirická část bakalářské práce se věnuje průběhu a výsledkům výzkumu reakce matek na postižení vlastních dětí, zaměřuje se na to, jakými způsoby se matky dokáží vyrovnat s tímto postižením a jaké strategie přitom volí. Jejím cílem je zji.
The issue discussed in this paper involves the psychology of health. It is health that handicapped children’s parents need to preserve. It is analysed what kind of everyday life parents of disabled children live, and how in such a difficult situation they preserve health in all its meanings. Perhaps it is possible for them to cope with that difficulty in some positive way. This paper chiefly describes the problem of mental disability. From the point of view of psychological health, it is devoted to ways of handling everyday predicaments as well as personality characteristics which ensure positive handling with the emphasis on protective factors relating to the burn-out syndrome of mothers who have children with moderate or profound handicap. The empirical part of the bachelor paper is devoted to the process and results of a research on mothers' reactions to their own children’s disability; the goal is to show in what ways those mothers are capable of handling such handicaps and what st.
Vedoucí práce: Jiří Vander.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: osoby s mentálním postižením; psychologie zdraví; syndrom vyhoření; burn-out syndrome; health psychology; people with mental disabilities; bakalářské práce