Pozitivní způsoby zvládání obtížných životních situací - Bednarski, Jiří (2008)
Problém , který je v této práci řešen zasahuje do psychologie zdraví . Je to právě zdraví , které si rodiče mentálně postižených dětí potřebují uchovat . Zabývá se tím , jaký vlastně žijí tyto rodiny svůj každodenní život a jak si v této nelehké situaci uchovávají zdraví v nejširším slova smyslu. Zda se s touto nepochybnou životní těžkostí dokážou nějakým pozitivním způsobem vyrovnat. V práci je popsána samotná problematika mentálního postižení . Z pohledu psychologie zdraví se věnuje způsobům zvládání životních těžkostí a osobnostními charakteristikami , které jsou určující pro pozitvní zvládání s důrazem na protektivní faktory ve vztahu k syndromu vyhoření u matek , které mají dítě se středně těžkým až hlubokým mentálním postižením. Empirická část bakalářské práce se věnuje průběhu a výsledkům výzkumu reakce matek na postižení vlastních dětí, zaměřuje se na to, jakými způsoby se matky dokáží vyrovnat s tímto postižením a jaké strategie přitom volí. Jejím cílem je zji.