Strategie zvládání a jejich měření ve vztahu k charakteristikám osobnosti - Člupný, Jaroslav (2008)
V této práci jsme vycházeli z interakčního přístupu k determinaci copingové strategie, který předpokládá, že výběr copingové strategie je determinován právě interakcí osobnostních charakteristik a situačně-kognitivního zhodnocení. Primárním cílem naší práce tedy bylo ověřit, zda skutečně existuje souvislost mezi charakteristikami osobnosti a determinací copingové strategie. Sekundárním cílem bylo rovněž ověřit souvislost mezi situačně-kognitivním zhodnocením situace a determinací copingové strategie. K měření charakteristik osobnosti jsme použili dotazník MBTI vycházející z Jungovy typologie osobnosti. Strategie zvládání jsme identifikovali pomocí Tobinova dotazníku CSI. Dotazník CSI dále umožňuje posouzení situačně-kognitivních charakteristik. Z těchto charakteristik jsme si pro naše účely vybrali dimenzi řešitelnost - neřešitelnost. Výzkumný soubor čítalo 180 respondentů, všichni studenti Masarykovy Univerzity. Oba dotazníky byly respondentům předloženy v elektronické podobě na inter.