Determinanty profesního vývoje studentů sportovního gymnázia - Trefilová, Eva (2008)
Tato práce se zaměřuje na problematiku profesního vývoje člověka, konkrétně na profesní vývoj dospívajících studentů sportovního gymnázia. Tito studenti si zvolili střední školu převážně na základě svého zájmu o sport. Cílem kvalitativního výzkumu bylo zjistit, jakou roli bude hrát zájem o sport v jejich dalším profesním směřování. V teoretické části je představen koncept profesního vývoje jedince s ohledem na profesní orientaci dospívajících sportovců. Výzkum probíhal ve dvou fázích. V první fázi byla data sbírána formou dotazníků, v druhé byla data získána z polostrukturovaných rozhovorů. Pro analýzu získaných dat byla použita kombinace dvou metod, a to metody vytváření trsů a metody kontrastu a srovnávání. Výsledky výzkumu potvrdili určitou souvislost mezi sportovní činností studentů a volbou jejich profese, současně poukázal na význam zájmů při volbě povolání.