Syrská zahraniční politika za Baššára al-Asada - Peterková, Lenka (2008)
Diplomová práce s názvem „Zahraniční politika za Baššára al-Asada“ je analýzou nejdůležitějších charakakteristik zahraniční politiky Sýrie s důrazem na současnou vládu Baššára al-Asada. Předchozí syrský prezident Háfiz al-Asad Sýrii nejen sjednotil a ukončil dlouholeté období vojenských převratů, ale také z ní učinil významnou regionální mocnost, jejíž úloha je v současnosti 8 let po jeho úmrtí mnohdy podceňována. Mezinárodní pozorovatelé po zvolení nového prezidenta Baššára al-Asada často předpovídali oslabení celého režimu. Sýrie ale stále hraje jednu z nejdůležitějších rolí v řešení lokálních krizí, které ovlivňují stabilitu celého mezinárodního systému. Sýrie si i přes složité geopolitické postavení v rámci rozbouřeného regionu dokázala i po nástupu Baššára al-Asada uchovat svoji důležitou pozici regionální mocnosti, která může účinně zasahovat do řešení místních konfliktů. Její zahraniční politika je tvořena pouze za účelem sledování několik desetiletí stabilních a stejných stát.