Preempce v americké zahraniční politice - Joachimsthalerová, Helena (2008)
V atmosféře po teroristických útocích z 11. září 2001 americká administrativa prezidenta George Bushe přistoupila k modifikaci americké zahraničně-bezpečnostní strategie. Strategie odstrašení začala být vnímána jako prostředek, který již nadále nepředstavuje dostatečnou ochranu před „novými hrozbami“ a americká administrativa začala veřejně prohlašovat, že v případě hrozby terorismu a tzv. rogue states, snažících se získat zbraně hromadného ničení, jsou Spojené státy připraveny zasáhnout dříve, než se sami stanou obětí útoku. Postavení oficiální doktríny Spojených států amerických se preempci nově dostalo v Národní bezpečnostní strategii Bushovy administrativy z roku 2002. NSS 2002 deklaruje, že USA jsou připraveny zasáhnout proti hrozbám, které přináší terorismus a zbraně hromadného ničení a k tomuto zásahu nepotřebují čekat do okamžiku, než bude útok ze strany agresora bezprostřední. Již od svého zveřejnění v roce 2002 byla tato NSS provázena mnohými kontroverzemi a rozporuplnými hod.