Rozvojová politika - teoretické východiská, normatívne závery - Profant, Tomáš, 1983- (2008)
Autor sa vo svojej práci pokúša dokázať dve hypotézy - (1) že medzi liberalizáciou obchodu a hospodárskym rastom nejestvuje signifikantná korelácia a (2) že teoretické predpoklady Singera a Prebischa týkajúce sa výmených relácií (terms of trade) zodpovedali realite. Po dokázaní oboch hypotéz sa venuje spôsobom rozvoja po Druhej svetovej vojne - stratégii industrializácie nahradzovaním importu a stratégii rastu generovaného vývozom. Neúspech prvej analyzuje na pozadí podstatného nárastu vývozu priemyselných výrobkov z Argentíny a Brazílie v 70. rokoch. Úspešnosť druhej považuje za nereprodukovateľnú v súčasnej situácii. V závere túto tézu dokazuje úvahou o preplnenej semiperiférii (Wallerstein) a končí poukázaním na potrebu hľadania inej formy rozvoja. Túto nachádza v latinskoamerickej organizácii ALBA.