Mohla OSN zabránit genocidě ve Rwandě? Otázka její mezinárodní odpovědnosti - Urbanová, Martina, 1962- (2008)
Tato diplomová práce se zabývá otázkou, zda je OSN odpovědná za nesplnění své povinnosti zabránit genocidě ve Rwandě. Po nástinu hlavních událostí, které vedly ke genocidě se zabývám samotným tématem odpovědnosti. Anaylzuji základní předpoklady nezbytné pro její uplatnění, tj. relativně nezávislou mezinárodněprávní subjektivitu, přičitatelnost chování jejích orgánů a protiprávní chování. Zvláštní důraz je kladen na rozbor povinností vyplývajících z kogentní normy stanovící zákaz genocidy.