Zmizelé osoby v judikatuře Meziamerického soudu pro lidská práva - Benčíková, Alžběta (2008)
Cílem této diplomové práce je přiblížit problematiku zmizelých osob a fenomén nedobrovolného zmizení v kontextu mezinárodní ochrany lidských práv. Mimo vystihnutí pojmu, definice a mnoha specifik tohoto závažného porušení lidských práv z hlediska současného mezinárodního práva, se práce zabývá meziamerickým systémem ochrany lidských práv. Následuje rozbor klíčových případů nedobrovolného zmizení.