Společná trestní politika Evropské unie jako důsledek procesu "spillover" : perspektivy komunitarizace III. pilíře Evropské unie - Kožín, Pavel (2008)
Cílem této práce je přiblížit společnou trestní politiku Evropské unie pohledem neofunkcionalistické integrační teorie s důrazem na neofunkcionalistický proces spillover. Úvodní kapitoly této práce obsahují základní definice potřebné pro další zkoumání a stručný popis neofunkcionalistické teorie Ernsta B. Haase. Zahrnuty jsou taktéž výklady o možném vztahu neofunkcionalistické teorie a práva. Následující kapitoly popisují nejdůležitější instituty společné trestní politiky a její vývoj od počátků trestní spolupráce v sedmdesátých letech až po současnost. Následuje přiblížení postojů klíčových politických aktérů v aréně třetího pilíře, přičemž důraz je kladen zejména na Evropský soudní dvůr, ústavní soudy členských států, Komisi, Radu a vlády členských států. Závěrečné kapitoly pak analyzují možnosti komunitarizace materie třetího pilíře a roli práva a neofunkcionalistické teorie v současném integračním procesu.