Analýza parlamentních voleb ve Velké Británii v roce 2005 - Chudobová, Lucie (2008)
Poslední britské parlamentní volby se konaly 5. května roku 2005. Pro Labouristickou stranu to znamenalo bezprecedentní třetí vítězství v řadě, avšak s nejmenším rozdílem získaných hlasů. Konzervativci opět nezvítězili, avšak podařilo se jim dobýt některé obvody, které byly v držení Labouristů od přelomového roku 1997. První část práce popisuje volební systém FPTP a jeho účinky. Dále práce charakterizuje jednotlivé relevantní politické strany, jejich postavení ve stranicko-politické soustavě a volební program před volbami 2005. Klíčová část práce je zaměřena na analýzu volebních výsledků v jednotlivých částech Spojeného království a ve vybraných volebních obvodech. Cílem práce byla analýza výsledků parlamentních voleb ve Velké Británii v roce 2005.