Společenská odpovědnost korporací v České republice teorie a praxe - Továrková, Helena, 1985- (2008)
Bakalářská práce se zabývá společenskou odpovědností korporací (CSR) a jejími možnostmi jako nástroje regulace chování nadnárodních korporací. V teoretické části nabízí uvedení do tématu CSR, jeho historie a náplně. Zaměřuje se i na organizace a dokumenty propagující CSR, a to jak ve světě, tak v České republice. Práce dále identifikuje klíčové argumenty pro i proti CSR. Praktická část práce obsahuje případovou studii jedné korporace (Arcelor Mittal Steel). Konfrontuje CSR závazky korporace s jejím chováním v praxi a snaží se nalézt vysvětlení vzniklých rozporů. Na základě těchto poznatků z teoretické i praktické části vyslovuje závěry o omezených možnostech CSR jako nástroje regulace působení nadnárodních korporací a navrhuje jiné možnosti, jak působení korporací regulovat.