Aplikace westminsterského a konsensuálního modelu demokracie v podmínkách Nového Zélandu po změně volebního systému - Tomášková, Eva; Šedo, Jakub, 1977-; Masarykova univerzita. Katedra politologie (2008)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou důsledků změny volebního systému na Novém Zélandu. Předpokladem je, že mělo přijetí smíšeného volebního systému v roce 1996 širší dopad na politický systém země. Cílem práce je zjistit, jaké důsledky měla změna pro pozici demokracie Nového Zélandu v rámci modelu westminsterské a konsensuální demokracie Arenda Lijpharta.
This thesis deals with the analysis of the consequences of the electoral reform change in New Zealand. We suppose that the adoption of the mixed-member-proportional-system of election has had wide impact on the country´s political system. The aim is to find out what kind of results the change has had for the New Zealand´s democracy position within the Arendt Lijphart´s model of westminster and consensual democracy.
Vedoucí práce: Jakub Šedo.
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií, 2008.
Keywords: demokracie; konsensuální demokracie; consensus democracy; democracy; Nový Zéland; New Zealand; bakalářské práce