Dánský volební systém a jeho účinky na systém politických stran - Hrabicová, Zdeňka (2008)
Práce se zabývá vlivem volebního systému v Dánsku na tamní systém politických stran. Sledováno je období od volebního zemětřesení (tj. od roku 1973) až do současnosti. Metody, které jsou na dánský případ aplikovány, jsou kvalitativní teorie M. Duvergera a G. Sartoriho (v obou případech jde o aplikaci tzv. volebních zákonů) a kvantitativní Laakso- Taageperova metoda indexu efektivního počtu stran. Práce si klade za cíl jednak potvrzení/vyvrácení Duvergerova, resp. Sartoriho zákona a také použití indexu efektivního počtu stran jakožto nástroje pro sledování stranického systému v zemi.