Komparace činnosti mezinárodních organizací při urovnávání konfliktů na Jižním Kavkaze - Kršková, Marie (2008)
Práce zkoumá činnost OSN, OBSE a SNS, jakožto nejvýznamnějších mezinárodních organizací v regionu Jižního Kavkazu, při urovnávání konfliktů v Abcházii, Jižní Osetii a v Náhorním Karabachu. Cílem práce je verifikovat tezi: OBSE ani OSN nejsou dostatečně efektivní organizace při urovnávání konfliktů a úspěšnost SNS je determinovaná dominantním postavením Ruska v regionu. Efektivitou organizací je myšlena schopnost využít všechny dostupné nástroje a jejich použitím dosáhnout vytyčeného cíle. První část práce se zabývá nástroji mezinárodních organizací na urovnávání konfliktů. Druhá část pojednává o konfliktech a angažmá mezinárodních organizací, následuje zhodnocení činnosti mezinárodních organizací.