Konstrukce evropského občanství: modely a praktická zkušenost - Votrubová, Zuzana (2008)
Práce se pokouší nastínit obrysy konceptu evropského občanství a jeho vývoje, které byly vytyčeny především debatou probíhající v západní Evropě. Cílem práce je popsat a analyzovat některé z mnoha jeho problémů a jejich eventuálních řešení a dotknout se možného budoucího směřování konceptu. Práce se v první části zabývá teoriemi občanství a po té teoriemi evropského občanství. V dalších kapitolách je popsán vývoj celého konceptu na úrovni Evropské unie, role Evropského soudního dvora v rozvoji občanství Unie a nakonec i jednotlivé dimenze tohoto občanství. Práce se především snaží ověřit, zda koncept evropského občanství postupně rozšiřuje svůj záběr a přesouvá se z roviny čistě legislativní a tržně orientované koncepce směrem k sociálnímu a politickému občanství.