Postavenie Európskeho parlamentu v priebehu vývoja európskej integrácie - analýza príkladu ustanovenia Európskej komisie - Blahušiak, Igor, 1983- (2008)
Práca skúma proces posilňovania vplyvu Európskeho parlamentu na príklade procesu menovania Európskej komisie. Keďže tak činí komplexne, jej cieľom nie je detailný kazuistický popis tohto javu, ale jeho zasadenie do širších súvislostí. Preto najskôr identifikuje krízu legitimity, vyjadrenú okrem iného vznikom debaty o demokratickom deficite ako základný faktor smerujúci k procesu politizácie. Následne je identifikovaný proces politizácie ako hlavný dôsledok procesu posilňovania pozície Parlamentu v rámci menovania Komisie. Po tom, ako je poukázané na súvisiace prejavy politizácie, sú analyzované jej možné dopady na vývoj integrácie. Jedná sa tak o pozitívne, ako aj negatívne dopady, no v súčasnosti nie je možné s istotou predvídať ich výsledok.