Rozhodování o sankcích v přestupkovém řízení - Desenská, Hana, 1969- (2008)
Přestupkové právo je důležitým nástrojem právní ochrany pořádku ve státní správě a v územní samosprávě a nástrojem právní ochrany veřejného pořádku, občanského soužití a majetku. Dnešní úprava přestupků je upravena zákonem č. 200/1990 Sb., o přestupcích, a poskytuje nejrozsáhlejěí, nejfrekventovanější a také nejuceleněji upravenou skupinu správních deliktů. Zákon o přestupcích obsahuje jak hmotněprávní, tak i procesněprávní problematiku. Obecná část přestupkového zákona vymezuje takové pojmy, jako je přestupek, odpovědnost za přestupek, soustavu sankcí a další.