Analýza učebnic zeměpisu - Janoušková, Eva (2008)
Disertační práce prezentuje výsledky analýz vybraných učebnic zeměpisu pro střední školy. Cílem výzkumu bylo ověřit kvalitu učebnic a zjistit do jaké míry tento didaktický prostředek jeho autoři přizpůsobují kognitivním schopnostem žáků. Při výběru výzkumných metod byl kladen důraz na splnění podmínky aplikovatelnosti výsledků v praxi. Předpokládali jsme, že získané údaje budou vypovídat o „použitelnosti“ dané učebnice v procesu výuky a současně odhalí, v jakém směru je nutné učebnici zdokonalovat. Byly vybrány dva hlavní metodologické nástroje: Metoda měření didaktické vybavenosti učebnic a měření obtížnosti textu pomocí Komplexní míry obtížnosti textu, které výše uvedeným požadavkům plně vyhovují. Na počátku výzkumu byla stanovena hypotéza, která předpokládá existenci souvislosti mezi úrovní didaktické vybavenosti a přiměřeností obtížnosti textu učebnic. Platnost hlavní hypotézy potvrdilo statistické zpracování zjištěných údajů. Teoreticko - metodologická východiska práce spočívají .