Právo a sport - legitimita sportovních norem - Vaško, Ladislav (2008)
V první kapitole jsem se pokusil o nejzákladnější nástin sportu a jeho vztahu k právu. Snažil jsem se ukázat, kam až sahá autonomie sportu, a kde je již zásah práva možný a někdy i nezbytný. U sportu jde o vítězství, kdy mezi sebou soupeři poměřují síly, ne vždy však u toho používají povolených sportovních a právem dovolených prostředků. Snažil jsem se tato porušení sportovních a právních norem roztřídit do možných variant, které mohou při sportování nastat.