Morfologie a myologie pouštních forem žab rodu Breviceps (Anura, Brevicipitidae) s ohledem na jejich fylogenetické vztahy - Brůna, Jiří (2007)
Fylogeneze brevicipitidních žab je velmi nejasná. V předkládané studii je poprvé prezentována fylogeneze rodu Breviceps u 8 druhů(n= 84), a 1 zástupce hemisotidních žab rod Hemisus (n=4) použitého jako outgroup. Celkem bylo diagnostikováno k analýze 25 morfologických znaků (synapomorfií), které byly vyhodnoceny metodou Maximum parsimony (maximální parsimonie) v programu Paup 4.010b. Fylogetická analýza těchto dat prokázala parafylii rodu Breviceps na základě vzniku dvou sesterských větví kladogramu. Informativní a bootstrapově podpořená byla monofylní větev pouštních forem Breviceps macrops, B. namaquensis a B. rosei. Druhá, vnější větev vykazovala monofylní skupinu B. gibbosus, B. verrucosus a B. fuscus spolu se sesterskou větví B. montanus a B. adspersus. V rámci této studie je dále prezentována morfometrie délky oka ve vztahu k morfologickým adaptacím pouštních forem. Těchto adaptací bylo celkem popsáno šest.