Kvalita života pacientů s věkem podmíněnou makulární degenerací (VPMD) - Bogdánová, Lenka (2008)
Bakalářská práce se zabývá problematikou vnímání kvality života pacienty s věkem podmíněnou makulární degenerací. Jejím obsahem je analýza některých faktorů, které kvalitu života ovlivňují. Práce obsahuje kvantitativní průzkumné šetření u pacientů s VPMD. Analýza a interpretace získaných dat poskytuje informace o tom, že přes všechny těžkosti, které onemocnění přináší, je možné říci, že život těchto nemocných je poměrně spokojený. Tato bakalářská práce je příspěvkem k pochopení pacientů s VPMD, což přináší pozitivní ovlivnění spolupráce mezi pacientem a zdravotnickými pracovníky a růst efektivity léčebných postupů.