Nespavost - strašák ložnic - Zemanová, Marika; Dušek, Jiří; Masarykova univerzita. Katedra ošetřovatelství (2008)
Ve své práci jsem si stanovila tři cíle. Práce prokázala, že stres významně ovlivňuje kvalitu spánku, zjistila procento lidí udávající potíže se spánkem a objasnila, jakým způsobem lidé nespavost řeší. Uvedené cíle práce byly splněny. V první hypotéze jsem předpokládala, že stres bude ovlivňovat kvalitu spánku u více než poloviny osob trpící nespavostí. Vybrala jsem sedm stresových situací vhodných k posouzení souvislosti stresu a kvality spánku, z nichž pouze jedna přesáhla předpokládanou polovinu. 62,8% dotázaných s potížemi se spánkem uvedlo, že doma nezapomíná na pracovní problémy. I když se ostatní stresové situace v součtu více či méně předpokládanému údaji nepřibližovaly a dokonce pro dvě stresové situace se vyslovilo větší procento osob ze skupiny bez potíží,přesto výsledky ukazují,že stres má na kvalitu spánku nemalý vliv. Ve skupině osob s potížemi označilo 77% dotázaných vliv jednoho či více stresových faktorů. Hypotéza se prokázala. Ve druhé hypotéze jsem zjišťovala, kolik.
The first hypothesis supposed that stress would influence the quality of sleep in more than an half of people suffering from sleep disorders. Seven stress - inducing situations suitable for the evaluation of the relationship between sleep quality and stress were chozen and only one exceeded the expected 50 % borderline. 62,8 % of probands suffering from sleep disorder stated they did not forget about their work problems at home. Although the other situations in summary more or less did not reach the expected level and two of them were more frequently reported by the control group of symptoms - free people, the results shows unequivoically that stress strongly influences the quality of sleep. In the group of people with sleeping disorders 77 % marked the influence of at least one or more of the stress factors, therefore proving the working hypothesis. The content of the second hypothesis was to find out the percentage of people suffering from insomnia. The expected percentage was more t.
Vedoucí práce: Jiří Dušek
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2008
Keywords: fyziologický stres; spánek; životní styl; insomnia; life style; Sleep; Stress, Physiological; bakalářské práce; bachelor's theses