Nespavost - strašák ložnic - Zemanová, Marika (2008)
Ve své práci jsem si stanovila tři cíle. Práce prokázala, že stres významně ovlivňuje kvalitu spánku, zjistila procento lidí udávající potíže se spánkem a objasnila, jakým způsobem lidé nespavost řeší. Uvedené cíle práce byly splněny. V první hypotéze jsem předpokládala, že stres bude ovlivňovat kvalitu spánku u více než poloviny osob trpící nespavostí. Vybrala jsem sedm stresových situací vhodných k posouzení souvislosti stresu a kvality spánku, z nichž pouze jedna přesáhla předpokládanou polovinu. 62,8% dotázaných s potížemi se spánkem uvedlo, že doma nezapomíná na pracovní problémy. I když se ostatní stresové situace v součtu více či méně předpokládanému údaji nepřibližovaly a dokonce pro dvě stresové situace se vyslovilo větší procento osob ze skupiny bez potíží,přesto výsledky ukazují,že stres má na kvalitu spánku nemalý vliv. Ve skupině osob s potížemi označilo 77% dotázaných vliv jednoho či více stresových faktorů. Hypotéza se prokázala. Ve druhé hypotéze jsem zjišťovala, kolik.