Kvalita a úroveň edukace pacientů při léčbě Warfarinem - Saibertová, Simona, 1971- (2008)
Antikoagulační léčba je léčba na velkém vzestupu. Jeden z hlavních důvodů je stárnutí populace a zdravotní komplikace vyššího věku. Nejčastější užívaný lék warfarin je nepřímé antikoagulans, které se používá při dlouhodobé léčbě a profylaxi trombózy vzhledem k jeho výbornému biologickému poločasu a stabilnímu léčebnému účinku. Trombóza představuje základní patogenetický mechanismus řady závažných onemocnění. U mnoha dalších onemocnění je trombóza obávanou komplikací. Proto její prevence a léčba dokáže zkvalitnit život mnoha pacientů. Na druhé straně, zejména při špatném dávkování antikoagulancii, může být život pacienta ohrožen. Z těchto důvodů je při podávání warfarinu nutné pečlivě dodržovat indikace, intervaly sledování a doporučené léčebné rozmezí. Proto je velmi důležitá edukace pacienta, který má znát základní problematiku a komplikace při léčbě warfarinem. Práce je zaměřena na problematiku antikoagulační léčby, úroveň znalostí pacienta o léčbě warfarinem a kvalitu edukace ze str.