Průzkumné šetření výskytu hyperbilirubinémie u novorozenců v průběhu roku 2007 - Řičicová, Hana (2008)
Ve své práci se zabývám výskytem novorozenecké žloutenky ve Fakultní nemocnici Brno, na pracovišti Reprodukční medicíny, neonatologickém oddělení - rooming in (10 RI). Toto průzkumné šetření zahrnuje celý kalendářní rok 2007. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí: teoretické a praktické. Teoretická část vysvětluje hlavní pojmy, jako např. klasifikaci novorozenců, rozdělení krevních skupin a Rh faktorů. Dále vysvětluje, co je to hyperbilirubinémie, její příčiny vzniku, příznaky, rizikové faktory, vyšetření a léčbu. Praktická část zahrnuje vlastní průzkumné šetření a je rozdělena do třinácti podkapitol. Dvanáct podkapitol značí 12 měsíců v roce a 13. podkapitola je shrnutí stavu za celý rok 2007. V této části je výskyt novorozenecké žloutenky zpracován podle čtyř kritérií: samotného výskytu z celkově přijatých dětí, podle krevní skupiny matky, gestačního stáří dítěte a počtu hodin strávených ve fototerapii. Výsledky jsou přehledně zpracovány pomocí grafů a tabulek.