Pohybová aktivita v těhotenství - Lepilová, Petra, 1974- (2008)
Tato bakalářská práce „Pohybová aktivita v těhotenství“ obsahuje základní informace o významu pohybu pro zdraví člověka. Teoretická část se zabývá problematikou těhotenství, změnami organizmu ženy v těhotenství, vlivu pohybu na organizmus těhotné ženy a pohybovými aktivitami v těhotenství vhodnými, nedoporučovanými a zakázanými. V praktické části byly zpracovány a vyhodnoceny informace dotazníkovým šetřením. Byly analyzovány tři skupiny respondentek, vyhodnoceny na základě jejich pohybové aktivity. Získané informace byly vyhodnoceny také ve vztahu k věku, vzdělání a zaměstnání dotazovaných respondentek. Výsledky jsou prezentovány pomocí tabulek a grafů. Závěrem lze říci, že před těhotenstvím byly pohybově aktivní čtyři pětiny žen, naproti tomu v těhotenství pouze polovina z celkového počtu žen. Ženy svou pohybovou aktivitu snižují v průběhu celého těhotenství. Pohybová aktivita v těhotenství snižuje hmotnostní přírůstek těhotných a ovlivňuje tlak krve. Nejlépe informované jsou ženy poh.