Flowcytometrická analýza T a B lymfocytárních subpopulací u pacientů s humorálními imunodeficiencemi - Vlková, Marcela (2008)
Běžný variabilní imunodeficit je primární humorální imunodeficit s neznámou etiologií. Obtížnost studia této choroby, nebo spíše skupiny chorob, souvisí s velkou heterogenitou v klinických a biologických aspektech dokonce i v případech výskytu této nemoci u více příslušníků jedné rodiny. Ve snaze o zjednodušení studia CVID vznikaly v průběhu let různá klasifikační schémata, která shromažďovala pacienty s podobnými klinickými příznaky nebo změnami ve funkci nebo v zastoupení B lymfocytárních subpopulací. Našim prvním cílem byla analýza B lymfocytárních subpopulací s následným zařazením pacientů s CVID z našeho pracoviště do Freiburgské klasifikace. Analýza B lymfocytárních subpopulací ukázala závislost počtu naivních a IgM paměťových lymfocytů na věku pacienta a tudíž na možnou nekonstantnost v zařazení CVID pacientů do současných klasifikačních schémat. V souvislosti se zařazením pacientů s CVID do Freiburgského klasifikačního schématu byly sledovány změny v zastoupení T lymfocy.