Majetkové tresty v českém trestním právu - Jaroš, Libor (2008)
Majetkové tresty de lege lata jsou významné trestní sankce, nepříznivé právní následky za porušení primární povinnosti, jenž je je podpůrně chráněna trestním právem na základě subsidiarity trestní represe. V současně trestněprávní úpravě rozeznáváme tyto druhy majetkových trestů. Trest peněžitý, trest propadnutí majetku či trest propadnutí věci nebo jiné majetkové hodnoty. Významou trestní sankcí v užším smyslu je také ochranné opatření ve formě zabrání věci, které lze uložit i za čin jinak soudně trestný.