Základní kapitál po novelizaci druhé směrnice - Švejdová, Martina; Pokorná, Jarmila, 1955-2023; Masarykova univerzita. Katedra obchodního práva (2008)
Ve své diplomové práci se věnuji problematice základního kapitálu. Vymezuji tento pojem z pohledu práva českého (definice základního kapitálu, jeho funkce, zásady úpravy), ale i komunitárního. Konkrétně se zaměřuji na jeho úpravu ve Směrnici Rady č. 77/91/EHS (tzv. druhá směrnice, kapitálová). Rozebírám také její zatím poslední novelu provedenou Směrnicí Evropského parlamentu a Rady č. 2006/68/ES.
My thesis is intended to deal with the issue of a capital, from the point of view of the Czech national law (definition of a capital, its functions, the principles of the regulation) as well as from the European Community law perspective. Namely, I focus on its regulation in the Council Directive 77/91/EEC (so called the Second directive or the Capital directive).
Vedoucí práce: Jarmila Pokorná.
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Právnická fakulta, 2008.
Keywords: evropské právo; obchodní společnosti; corporations; European law; diplomové práce