Kolizní regulace osobního statutu právnických osob - Turoňová, Jana (2008)
Kolizní normy, které určují osobní statut právnických osob obsahují zásadně dva druhy hraničních určovatelů. Podle toho, který z nich je zvolen, hovoříme o teorii inkorporace, nebo o teorii sídla. V rámci členských států Evropské unie tak dochází k určování rozhodného práva, kterým se řídí veškeré záležitosti s právnickou osobou spojené (zejména samotné určení její právní subjektivity), na základě dvou odlišných kolizních kritérií.