Rozvíjení a hodnocení klíčových kompetencí v české škole - Straková, Jana (2008)
Předložená práce se zabývá přijetím a uplatněním konceptu klíčových kompetencí v české škole. Klíčové kompetence byly oficiálně zavedeny do českého vzdělávacího systému školským zákonem z roku 2004 jako stěžejní prvek zahájené kurikulární reformy. Cílem práce je ověřit, zda učitelé přijali koncept klíčových kompetencí, zda jsou schopni je operacionalizovat na úrovni školního kurikula a zda se jim daří klíčové kompetence vědomě a efektivně rozvíjet u svých žáků. Postoje pedagogů byly zjišťovány pomocí tří různých dotazníkových šetření mezi učiteli a řediteli škol. Dovednosti učitelů operacionalizovat klíčové kompetence na úrovni školního kurikula, rozvíjet je ve výuce a hodnotit míru jejich osvojení byly zjišťovány na základě případových studií, které zkoumaly obtíže jednotlivých učitelů při rozvíjení a hodnocení klíčových kompetencí ve vyučovacích předmětech, a na základě dokumentů získaných ze škol (školní vzdělávací programy, výstupní hodnocení, podklady dokumentující rozvíjení a hod.