Účast Evropského soudního dvora na tvorbě pravidel práva EU - Vláčil, Jiří (2008)
Práce nejprve ve stručnosti nastiňuje, jaké má Evropský soudní dvůr postavení v rámci komunitárních institucí, načež se věnuje těm nejdůležitějším pravidlům, která Evropský soudní dvůr svou judikaturou vytvořil. Popsána je doktrína přímého účinku, nadřazenosti komunitárního práva a další, včetně odpovědnosti členského státu za porušení komunitárního práva. Práci uzavírá hodnocení této aktivistické činnosti a jejích následků.