Právní aspekty doložek vyšší moci a hardship - Kislerová, Lucie (2008)
Koncept doložek vyšší moci a hardship představuje výjimku k obecné zásadě „pacta sunt servanda“. Aplikuje se na situace, za kterých se okolnosti existující v době uzavření smlouvy následně natolik změnily, že kdyby to strany bývaly předvídaly, danou smlouvu by vůbec neuzavřely nebo by ji uzavřely jinak. Okolnost vyšší moci znemožňuje straně plnit svoje závazky, a to alespoň dočasně. Strana je po dobu trvání této okolnosti osvobozena od plnění povinností a je vyloučena její odpovědnost za nesplnění.