Inscenační tvorba Evžena Sokolovského v Mahenově činohře v šedesátých letech 20. století - Hanáková, Klára, 1978- (2008)
Disertační práce se zabývá inscenační tvorbou Evžena Sokolovského v Mahenově činohře brněnského Státního divadla v letech 1959-1967. Sokolovský zde tehdy spolu se svými kolegy, uměleckým šéfem Milošem Hynštem a dramaturgem Bořivojem Srbou, vytvořil program politického antiiluzivního divadla, které rozvíjelo principy brechtovského epického divadla a navazovalo na odkaz ruské a české divadelní avantgardy, zejména na poetické divadlo E. F. Buriana; posléze dospěli až k Artaudově koncepci totálního divadla. Tím se záměrně postavili do opozice ke Krečově skupině v Národním divadle v Praze, která pěstovala spíše psychologicko-realistický styl divadla inscenováním dramat čechovovského typu. Jádro práce spočívá v analýze inscenační tvorby Evžena Sokolovského, kterou pojednáváme v pěti hlavních kapitolách, odpovídajících základním složkám divadelního artefaktu: dramaturgii, scénografii, hudbě, herectví a režii. Těmto kapitolám je předřazen oddíl, který zasazuje Sokolovského práci do dobové situ