Podnikání zahraničních osob - Macálka, Vladimír (2008)
Práce analyzuje problematiku podnikání zahraničních osob. První část vymezuje pojmový aparát, který je v práci běžně používán (podnikání, podnikatel a zahraniční osoba). Druhá část je věnována osobnímu statutu a způsobu jeho určení. Dnes jsou užívána dvě kritéria pro určení osobního statutu- princip skutečného sídla a princip inkorporace. Další část se zaměřuje na svobodu usazování se. Rozlišujeme mezi primárním usazováním a sekundárním usazováním.